Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

«Special One»: Όσα δεν ξέρετε για τον αμφιλεγόμενο Ζοζέ Moυρίνιο. (Αφιέρωμα)


Αναμφίβολα, ο Πορτογάλος προπονητής Ζοζέ Μουρίνιο είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και αμφιλεγόμενους προπονητές σήμερα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία από τη ζωή και η καριέρα του γίνεται ελάχιστα κατανοητή. Εδώ,  To BALLoni σας λέει όλα όσα ίσως δεν ξέρατε για τον "Special One".


Ο Ζοζέ Mάριο ντος Σάντος Φέλιξ Moυρίνιο γεννήθηκε στη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας στις 26 Ιανουαρίου 1963. Ο πατέρας του, Φέλιξ Moυρίνιο ήταν τερματοφύλακας στα νιάτα του και  έπαιξε μάλιστα ένα παιχνίδι με την Εθνική Πορτογαλίας, ενώ αργότερα έγινε προπονητής. Η μητέρα του, Μαρία Τζούλια, ήταν δασκάλα.

Πατέρας και υιός Μουρίνιο
Από νεαρή ηλικία, ο Ζοζέ, (Ιωσήφ, Ελληνιστί), έδειξε το ταλέντο του για να οργανώσει μια ομάδα ποδοσφαίρου. Ακόμα και ο ίδιος ο πατέρας του ήταν φορές που του ζητούσε τη γνώμη του. Σπούδασε στο ISEF ( Ανώτερο Ινστιτούτο Φυσικής ), στη Λισαβόνα, όπου ειδικεύτηκε στη Φυσική Αγωγή, με εξειδίκευση στην Μεθοδολογία του αθλητισμού. Επίσης πήρε δίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου της UEFA στη Σκωτία.

Ένας από τους μεγάλους μέντορες στην καριέρα του, μαζί με τον πατέρα του, ήταν ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, τον οποίο συνόδευσε στις Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο και Μπαρτσελόνα, ως τεχνικός βοηθός του.


Μεταξύ του 2000 και του 2001 είχε ένα σύντομο πέρασμα στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Ουνιάο ντε Λεϊρία, πριν αναλάβει την Πόρτο τον Ιανουάριο του 2002 και να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο, σε δυό ονειρεμένα χρόνια. Με την Πόρτο κατέκτησε δύο πορτογαλικά πρωταθλήματα (2003 και 2004), το Γιουρόπα Λιγκ (2002-03) και το Τσάμπιονς Λιγκ το 2003-04.


Τον Ιούνιο του 2004 εντάχθηκε στην Τσέλσι, όπου τάραξε τα νερά από την πρώτη συνέντευξη Τύπου του, όταν είπε ότι ήταν "ένας σπέσιαλ τύπος", εξ ου και το παρατσούκλι που τον ακολουθεί ακόμη "Special One" . Με την Τσέλσι κέρδισε δύο Πρέμιερ Λιγκ (2005 και 2006). Έφυγε τον Σεπτέμβριο του 2007 από την ομάδα εν μέσω δυσαρέσκειας από τους οπαδούς.


Τον Ιούνιο του 2008 εντάχθηκε στην Ίντερ, όπου και διέπρεψε σαν προπονητής, κερδίζοντας δύο Πρωταθλήματα Ιταλίας (2009 και 2010), αλλά και το δεύτερό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010.


Τον Μάιο του 2010 έρχεται στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου η φήμη του ως ένας αμφιλεγόμενος τεχνικός είχε πια παγκόσμια εμβέλεια. Με τη Ρεάλ κέρδισε το Κόπα Ντελ Ρέι το 2011 και το ισπανικό πρωτάθλημα το 2012. Επιπλέον, εκεί θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει ένα από τους καλύτερους παίκτες του σήμερα, το συμπατριώτη του Κριστιάνο Ρονάλντο. Θα αφήσει την ομάδα το Μάιο του 2013.


Ο ανταγωνισμός του με την Μπαρτσελόνα, ειδικά με τον τότε προπονητή Γιόσεπ Γκουαρντιόλα, έγινε ένα από τα πιο θρυλικά χάπενινγκ στην ιστορία του αθλητισμού.


Είχε ακόμη ένα γνωστό επεισόδιο με τον Τίτο Βιλανόβα, όταν ο τελευταίος ήταν  βοηθός του Γκουαρντιόλα, στον οποίο κόλλησε ένα δάχτυλο στο μάτι κατά τη διάρκεια ενός καυγά στον τελικό του Σούπερ Καπ της Ισπανίας, το 2011.



Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε διαμάχες μόνο με τους αντιπάλους, αλλά και με τους παίκτες του. Όλοι θυμούνται τη διαμάχη του με το Βραζιλιάνο μέσο Κακά, ο οποίος είπε ότι ο Μουρίνιο ήταν ένας κακός άνθρωπος. Επιπλέον, στην τελευταία σεζόν του με την ομάδα κάθισε στον πάγκο τον τερματοφύλακα Ίκερ Κασίγιας, προκαλώντας τριβή με τους παίκτες και τους οπαδούς.



Τον Ιούνιο του 2013 επέστρεψε στην Τσέλσι, όπου μέχρι τώρα έχει μια αρκετά ξεχωριστή παρουσία με μια τρίτη θέση στην Πρέμιερ και μια πρόκριση στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.


Ο Ζοζέ συνάντησε τη σύζυγό του, Mατίλντα Φαρία, -που γεννήθηκε στην Αγκόλα-, όταν ήταν έφηβοι στη Σετούμπαλ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1989.


Μουρίνιο έχει δύο παιδιά με τη σύζυγό του, στα οποία έδωσαν τα ονόματά τους. Η κόρη του Ματίλντα γεννήθηκε το 1996 και ο γιος του Ζοζέ Mάριο ο νεώτερος, -ο οποίος παίζει ποδόσφαιρο-  γεννήθηκε το 2000.


Η ανεπίσημη βιογραφία του με τίτλο "Ζοζέ Μουρίνιο : Η επίσημη βιογραφία", γραμμένη από το Πορτογάλο δημοσιογράφο Λουίς Λουρέντσο, έγινε στην Πορτογαλία μπεστ-σέλερ, αν και ο Μουρίνιο προσπάθησε να εμποδίσει τη κυκλοφορία.


Τέλος, ο Μουρίνιο είναι ένας πολύ αφοσιωμένος καθολικός. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του με αρκετούς από τους παίκτες της Ίντερ στο Βατικανό, προσευχήθηκε για λίγα λεπτά στην Καπέλα Σιξτίνα και στη συνέχεια αγόρασε τριάντα διαφορετικούς σταυρούς και τους έδωσε στους παίκτες και τους υπαλλήλους της ομάδας.




Logo - CasinoNetbet com - 80x31 - White background  Δώρο 10€  χωρίς κατάθεση !!


Δεν υπάρχουν σχόλια: