Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Μεταξύ δολαρίων και ελπίδας (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Αυτή είναι η ιστορία ενός ποδοσφαιριστή που λατρεύτηκε, ενός διάσημου ποδοσφαιρικού συλλόγου, ενός προέδρου υπό πίεση και μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Αυτή η ιστορία, όπως και τόσες άλλες στο Νοτιο-αμερικάνικο ποδόσφαιρο, τελειώνει άσχημα. Αυτή είναι μια απόκλιση, ένα δάκρυ, μια καταγγελία και σε γενικές γραμμές μια ήττα για το ποδόσφαιρο. Είναι η ιστορία του Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, της Μπόκα Τζούνιορς και του προέδρου Ντανιέλ Αγγελίτσι και μια σύμβασης που έληξε άδοξα. Η ομάδα δεύτερης κατηγορίας, η Αρχεντίνος Τζούνιορς, είχε λιγότερα χρήματα για να του προσφέρει, αλλά περισσότερο ενθουσιασμό. Και στα 36 σου χρόνια, η ελπίδα δεν έχει τιμή.

Ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε με τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορ.

Το 2007, ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε επιστρέφει στην Μπόκα ύστερα από 5 σεζόν στην Ισπανία (Μπαρτσελόνα, Βιγιαρεάλ) και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του Αργεντίνικου πρωταθλήματος. Μια κίνηση που κόστισε δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια και μια ιστορία που συζητήθηκε σε όλο τον κόσμο.
Η Αργεντινή, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ποδοσφαιριστών στον κόσμο από τη μια και μια Ευρώπη που αλλάζει ο ποδοσφαιρικός της χάρτης από την απόφαση Μπόσμαν από την άλλη. Και ένας από τους ήρωες της Αργεντινής επιστρέφει σπίτι. Και δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι κάποιος που από μόνος του μπορεί να αλλάξει όλα τα άλλα. Ο Ρικέλμε είναι μόνο 29 χρόνων - όπως ο Ζιντάν όταν πήγε στη Ρεάλ - με το όνειρο της Μπόκα ζεστό και τα μάτια ορθάνοιχτα.

Επτά σεζόν με τα κιτρινομπλέ, εκατοντάδες ποδιές και χιλιάδες προσποιήσεις , μαγικά γκολ, αμέτρητες ασίστ και με το 10 στην πλάτη, έτσι σαν βίτσιο, σαν ιστορία αγάπης.  Θα ήταν υπέροχο να πιστεύει κάποιος ότι όλα αυτά θα κρατούσαν αιώνια, αλλά είναι σκληρό και δύσκολο, μια εβδομάδα μετά από ένα τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μια εβδομάδα πριν από τη νέα αγωνιστική περίοδο, να βρεθείς στη μέση του πουθενά. Καμία νέα σύμβαση δεν προτείνεται από την Μπόκα και τότε γίνεται η έκπληξη και ένας νέος ενδιαφερόμενος μπαίνει στο παιχνίδι.

Η Αρχεντίνος Τζούνιορς. 

Η ομάδα με τη κόκκινη φανέλα, με την τεράστια πλαγιαστή λευκή λωρίδα και η μικρή γειτονιά της La Paternal τον καλούσαν κοντά τους . Η συμφωνία ανακοινώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Κριστιάν Λεντέσμα (φόρεσε 3 χρόνια τη φανέλα του Ολυμπιακού)
ο Mατίας Καρούζο , ο Ρικέλμε και ο πρόεδρος της Αργεντίνος Τζούνιορ.
Ο Ρικέλμε επιστρέφει στην πρώτη του αγάπη, το σύλλογο της παιδικής του ηλικίας, όπου μεγάλωσε μέχρι την αναχώρησή του στην Μπόκα στα 18. Μια σύμβαση 18 μηνών, μια παρουσίαση σε 3.000 ανθρώπους που ζητωκραύγαζαν μαζί και τα άλλα δύο αποκτήματα , -ο Κριστιάνο  Λεντέσμα ο παλιός παίκτης του Ολυμπιακού στα 35 του και ο Mατίας Καρούζο της Μπόκα-. Για να σας βοηθήσει να καταλάβετε τον ενθουσιασμό των οπαδών της Αρχεντίνος που φέτος θα παίζει στην δεύτερη κατηγορία, θα πρέπει αν είναι δυνατό να φανταστείτε την επιστροφή του Ζιντάν στις Κάννες το 2006 ...

Το μεγαλύτερο είδωλο στην ιστορία της Μπόκα

Πολύ λίγοι καταφέρνουν να διατηρούν τον ίδιο χαρακτήρα όλα τα χρόνια της καριέρας τους και να ταυτίζονται με μια ομάδα μέχρι το τέλος. Ο Μαραντόνα ταυτίστηκε τουλάχιστον με πέντε ή έξι ομάδες, ο Μπέκαμ με τρεις. Κάποιοι καταφέρνουν να χτίσουν μια ισχυρή ταυτότητα όπως ο Ζανέτι, ο Τότι και ο Γκιγκς. Αλλά ακόμα και ο Ραούλ, είχε τελικά μεταπτώσεις της ταυτότητας του στο τέλος.

Έτσι, μια ιστορική μορφή, που όλοι αποκαλούσαν " το μεγαλύτερο είδωλο στην ιστορία της Μπόκα " που πρόσφερε πολλά τα τελευταία χρόνια, τώρα βλέπει τα πάντα να αλλάζουν. Η Μπόκα ήταν η γυναίκα της ζωής του. Και  δεν παρέλειψε να της είναι πιστός και να της κάνει δώρα: Τίτλους και  δολάρια. Μέρες οικονομικής επιτυχίας για τον σύλλογο και τον Αγγελίτσι ίσως, αλλά  ανθρώπινης αποτυχίας, σίγουρα και για τους δυο.

Ο Μαουρίτσιο Σέρνα


Ο Ρικέλμε εμφανώς συγκινημένος με την επιστροφή
 του στην ομάδα που ξεκίνησε
Ενώ όλες οι μεταγραφικές υποθέσεις έχουν προχωρήσει εδώ και εβδομάδες, ο Μαουρίτσιο Σέρνα, ο πρώην συμπαίκτης και φίλος του Ρικέλμε, τοποθετήθηκε για το θέμα την Παρασκευή: " Για τον Ρομάν, είναι πολύ σαφές. Δεν θέλουν, και δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες για να κρατήσουν το μεγαλύτερο είδωλο στην ιστορία της Μπόκα. Έψαχναν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να μην τον κρατήσουν και τον βρήκαν. Όταν είσαι αρχηγός, έχεις πάντα προβλήματα με τη διοίκηση, διότι πρέπει να "πολεμήσεις" για διάφορα θέματα. Όταν μίλησα με τον Ρομάν την Τρίτη, ήταν ήδη πεπεισμένος ότι δεν θα παίξει πλέον για την Μπόκα. Για να μην αναφέρουμε τα στοιχεία, υπάρχουν τρόποι για να διορθωθεί αυτό. Αν ήθελαν να κρατήσουν το είδωλο τους, υπήρχε μια επιλογή: να δώσουν δολάρια και να μείνει."

Ο Μπιάνκι


Ρικέλμε και Μπιάνκι 
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Ρικέλμε γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος δεν τον ήθελε - ως ταμίας του συλλόγου, είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την ανανέωση της σύμβασης του 2010 - και είχε χάσει το κέφι του. Αλλά αν η απόφαση εξέπληξε τη χώρα το Σάββατο, ήταν γιατί ο προπονητής της Μπόκα, ο Μπιάνκι, για τον οποίο ο Ρικέλμε είχε πει το Μάρτιο, ότι  "είναι σαν τον πατέρα του" έμεινε αδρανής . Οι οπαδοί της Μπόκα περίμεναν από ένα προπονητή κάποια κίνηση, κάποια αποφασιστικότητα για να πείσει την διοίκηση. Αυτή τη φορά, ο μπαμπάς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να θυμώσει τη μαμά και να προσφέρει στο γιο του αυτά που ήλπιζε. Ποιος ξέρει τι πραγματικά σκέφτεται ο Μπιάνκι: ήθελε ένα δυναμικό χωρίς τον Ρικέλμε;

Κατά την παρουσίασή του την Κυριακή, ο Ρικέλμε είπε: "Δεν θέλω να πω τίποτα για τον Μπιάνκι. Από σήμερα, ο καλύτερος προπονητής στην χώρα είναι εδώ μαζί μου. Και είναι αυτός που θα μας οδηγήσει στην πρώτη κατηγορία." Ήταν ένας τρόπος για να δείξει τον επαγγελματισμό του, ή μια έκφραση απογοήτευσης;

Ο Κλαούντιο Μπόργκι

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, ο τωρινός προπονητής και η ζωντανή ιστορία του συλλόγου, είπε: " Σχεδόν τρομάζω με όλο αυτό τον ενθουσιασμό. Ακόμα και μετά από όλα αυτά τα χρόνια στο σύλλογο, ποτέ δεν έχω δει κάτι παρόμοιο. Αυτός ο ενθουσιασμός είναι μια μεγάλη ευθύνη για εμάς."   

Για την Αργεντίνος και τον κόσμο της είναι μια καθαρή ελπίδα. 'Ενα απροσδόκητη όνειρο. Θα απολαμβάνουν τον Ρικέλμε κάθε Σαββατοκύριακο για ενάμιση χρόνο, ενώ ο σύλλογος έχει μόλις υποβιβαστεί.

Οφείλω πολλά στην Αργεντίνος

Ο Ρικέλμε στο ξεκίνημα της καριέρας του στην Αργεντίνος
Από τις δηλώσεις του παίκτη κρατήσαμε τα εξής. " Αν έχω αρκετά για να ζω σήμερα, είναι χάρη σε αυτό το κλαμπ, που με μεγάλωσε. Έχω την ευκαιρία να θρέψω μια οικογένεια, και το οφείλω στην Αργεντίνος, που με πήρε κοντά της όταν ήμουν μικρός και μου επέτρεψε αργότερα να πάω στην Μπόκα.  Μεγάλωσα με έναν ορισμένο τρόπο, οι γονείς μου μου έμαθαν να είμαι ευγνώμων και αυτό καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την απόφασή μου.  Έχω πάρει πολλά, δεν περίμενα να πάρω τόσο πολύ αγάπη. Είμαι πολύ χαρούμενος." Και συμπλήρωσε. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο, τη διοίκηση και τον προπονητή."

Ο Ρικέλμε επιστρέφει στην ομάδα που τον γέννησε σε ένα κλαμπ της γειτονιάς του, στο οποίο έχουν εκκολαφτεί παίκτες δοξασμένοι όπως οι Μαραντόνα, Καμπιάσο, Ρεδόντο και Σορίν ...

Ο Μπόργκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: " Πάντα αναρωτιέμαι πώς γίνεται αυτό το μέρος από σκατά να βγάλει τόσους πολλούς σπουδαίους παίκτες. "

Την περασμένη Κυριακή, η Αργεντινή ήλπιζε ότι ο Μέσι θα γίνει Μαραντόνα και θα της προσφέρει ένα τρίτο στέμμα. Οκτώ ημέρες αργότερα, μια άλλη "ντίβα" της χώρας, ο Ρικέλμε, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες. Η Αργεντινή επέστρεψε στην πραγματικότητα της, στα πάθη της και στα δεκάρια της.  Στην πραγματικότητα, τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι Χουάν Ρομάν Ρικέλμε θα συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: